konstrunda

Välkommen till Söderköpings Konstrunda!

Ett samarbete mellan: 

Bakgrund till projektet

Efter succén med ”Söderköpings konstpromenad”, där åtta elskåp dekorerades utmed Åpromenaden, från Garvaregården till Söderköpings Brunn, har det blivit en fortsättning. De nya etapperna innebär att promenaden utvecklats till "Söderköpings konstrunda". Den sträcker sig från Söderköpings Brunn, Skönbergagatan till Hagatorget och Storgatan tillbaka till Garvaregården. Totalt är det 25 målade elskåp i centrala Söderköping.


Konstprojektet initierades förra året av Söderköpings-Posten som därefter har samarbetat med E.ON och Söderköpings kommun. 
Inför etapp III inbjöd tidningen och samarbetspartners konstnärer och amatörer att inkomma med skissförslag. Mottagandet blev fantastiskt. Inte mindre än 30 lokala konstnärer eller med lokal anknytning visade intresse, några genom att inlämna flera skissförslag.
Därefter utsåg en jury bestående av de arrangerade företagen förslag att komma till utförande. Alla konstnärer har erhållit ersättning för att förvandla skissförslag till utförda verk.


Ta chansen att träffa konstnärerna digitalt på Söderköpings-Postens hemsida där de berättar om sig själva och verken: www.soderkopingsposten.se/konstrunda.html
QR-koder finns också monterade på elskåpen.


Alla konstnärer kan vittna om den stora uppskattning som söderköpingsbor och andra visat under projektets genomförande. Resultatet är mycket lyckat. Konstnärer och andra har visat ett stort engagemang. Verken är av hög klass och visar på en stor bredd. 
Tack till de värdar, företag och organisationer som finansierat etapperna.

Karta över placering av verk

Klicka på bilden för att öppna den i större format

Konstnärerna och deras verk

A) Noah Serander - Fiskar i Storån 

Om Noah
Jag är elva år och bor i Söderköping med min familj.
Jag går i klass 5D på Bergaskolan.
Jag har alltid älskat att måla och rita, både digitalt och fysiskt. Det blir blandade teckningar och målningar, ibland porträtt och ibland mer fantasifulla motiv.
2017 vann jag första pris för mitt verk ”Rymdkatt” som jag målade i en tävling arrangerad av Norrköpings konstmuseum.
Min första teckning sålde jag genom Tradera som sjuåring för 500 kr. Den föreställde Link, känd från Nintendos TV-spel.
På fritiden tycker jag om att dansa. Jag går och lär mig uppvisningsdans på Dansakademien i Norrköping.


Om verket

Jag har gjort en fantasifull målning digitalt på min iPad med ålfiskar. Målningen ger lokal anknytning till fiske i Storån (även om man inte längre får fiska ål där) och Söderköpings skärgård. Förlagan är gjord digitalt, men nu har jag målat den med oljebaserad färg.


Ni ser en film med presentation av verket med Noah genom att klicka här.


Värd

B) Ola Niklasson - Mouse Church

Om Ola
Jag jobbar som bild-och medialärare på Nyströmska Skolan (gymnasiet i Söderköping) och är en av konstnärerna i Söderköpingsgruppen blandArt.
Jag är utbildad vid Konstfack och har studerat konstvetenskap vid Stockholms universitet. Jag har bland annat målat live i Musikhjälpen, deltagit i Netflix stora Stranger things-utställning i Stockholm och Köpenhamn samt ställt ut på Liljevalchs vårsalong 2021.
I mitt konstnärskap kombinerar jag den akademiska konstens måleriska tekniker med street artens lekfullhet och idérikedom. Jag är under alias Ola_Art mest känd för mina ommålade loppistavlor, en återbrukskonst som tar tillvara det gamla, som får nytt liv med humor och populärkulturella inslag.


Om verket
Direkt efter att jag gjorde Söderköping Mouse Hotel (verk Q) så gjorde jag en skiss till det här verket.
Mushotellet lyfte fram en av Söderköpings glansperioder och en av vår stads vackra byggnader.
Det blev Stadshotellet och sekelskiftet 1900. I det här fallet så blir det i stället St Laurentii och medeltiden som är temat. Ny byggnad och ny tidsålder – samma musbefolkning.
Jag önskade själv att få göra just detta elskåp på Storgatan eftersom att jag då även kunde måla med själva klockstapeln. Man kan också stå en bit bort och se både den riktiga kyrkan och min målade Mouse Church samtidigt, precis som med Stadshotellet och lilla Mouse Hotel.


Ni ser en film med presentation av verket med Ola genom att klicka här.


Värd

Söderköping S:t Anna Församling

C) Paula Klinthäll - Roddbåt i stilla vatten

Om Paula
Jag heter Paula Klinthäll och jag var även med förra året och målade elskåpet ’Fiskarna i havet’ längst med ån. Det var så kul så jag ville gärna vara med igen.
Vilken respons!
Jag bor i grannstaden Norrköping. Jag jobbar heltid som vaktmästare och försöker få tiden att räcka till bildskapande så gott det går. Jag har målat i hela mitt liv.
Min koppling till Sörping är att jag som liten ofta var här och fiskade, campade och badade med min familj. Och så kommer min svärmor från Sankt Annas skärgård förstås.


Om verket
Mitt bidrag är en målning av en roddbåt vilket spinner vidare på mitt tidigare bidrag med fiskarna.
Jag tänkte att även denna skulle klä på ett elskåp i Söderköping med temat fiskar/vatten och skärgården, som man ju alltid längtar till... 
Jag är själv uppväxt med roddbåt då min mormor bodde på en ö där vi vistades flera veckor varje sommar.
Det var väldigt spännande för ett barn från stan.


Ni ser en film med presentation av verket med Paula genom att klicka här.


Värd

D) Maja Lindberg - Framtid okänd

Om Maja
Jag är 22 år, född och uppvuxen i Söderköping. Just nu studerar jag på universitetet och bor i Linköping. Så länge jag kan minnas har jag varit kreativ och på senare år har det många gånger varit min terapi. Ofta hamnar verken i någon bokhylla hemma men nu har det varit roligt att få dela med mig av det jag skapat.


Om verket
Mitt verk handlar om en nyfikenhet men samtidigt rädsla för vad framtiden har att bjuda på. Det gäller både min egen och vår gemensamma. Rymden känns främmande och okänd, det är väl lite så jag ser på framtiden även om den också är spännande. Sakta men säkert ska jag förhoppningsvis lyckas upptäcka vad den innebär.


Ni ser en film med presentation av verket med Maja genom att klicka här.


Värd

E) Hanna Kromnér - Månsken

Om Hanna
Jag är en tjej på snart 19 vårar. Just nu studerar jag på Nyströmska skolan och tar studenten i sommar.
När någon frågar vad jag vill jobba med i framtiden kan jag bara svara dem att jag vill bli utredare eller inredare,  möjligtvis även skådespelare. 
Några större planer än så har jag inte.
På fritiden ser jag gärna på film och serier, tecknar, målar och tränar.


Om verket
När jag tänker på månsken tänker jag ofta på när jag tillsammans med mina klubbkamrater i min orienteringsklubb, springer nattorientering. Ibland brukar vi stänga av pannlamporna för att se hur mörkt det faktiskt är mitt i skogen på natten. Ofta blir det kolsvart, men ibland tränger fullmånens starka ljus ner genom molnen och trädtopparna.


Ni ser en film med presentation av verket med Hanna genom att klicka här.


Värd

F) Gunilla Dahlgren - Söderköping, så nära paradiset man kan komma

Om Gunilla
Mitt namn är Gunilla Margareta Dahlgren. Jag är uppvuxen i Linköping under förra århundradet men bor numera i Söderköping. Jag är utbildad modetecknare på Anders Beckmans skola i Stockholm, men jag kom aldrig att syssla med mode. Det blev litet reklam, mycket familj och mycket frilanstecknande.
Min första bok Lilla Loffan och Tjocka Poffan, som handlade om två hundar i Linköping, kom ut 1970.
Första Fruntimmersboken kom inte förrän 1984, även om jag ritat figuren sedan 50-talet.
Efter det har jag varit ute mycket och kåserat. Det började med att någon sa; ”Kom och berätta om din bok!” Jag har snart pratat i varenda buske från Kiruna i norr till Höllviken i söder. Med tiden har mina kåserier kommit att handla om annat än böckerna. Att få skratta är viktigt.
Över huvud taget är det ju så med det jag skriver och tecknar att man kan känna igen sig och förhoppningsvis skratta åt förtretligheterna i livet i stället för att gräva ner sig i bekymmer.


Om verket
”Söderköping, så nära paradiset man kan komma”. Verket är utfört med akrylfärg, men på grund av min rörlighet så är det av praktiska skäl överfört på underlag av plast. 
Jag är förälskad i Söderköping och flyttade själv hit för två år sedan. Jag har tidigare bott på Vikbolandet i omgångar och då haft närhet till Söderköping. Det är lite som att bo på landet. Folk är rara och lätta att komma i kontakt med. Jag kan
rekommendera Söderköping till alla, det kan lilla fruntimret också.


Ni ser en film med presentation av verket med Gunilla genom att klicka här.


Värd

G) Förvirring, förlust, ett mörker

Om Johanna
Jag heter Johanna Carlsson och har växt upp i Söderköping. Jag är 21 år och under högstadiet studerade jag bild och form och skapade då detta verk när jag var med om en händelse som formade den jag är idag. Jag har länge målat för att ge mental hälsa mer uppmärksamhet. Något som många av oss lider av men många skäms för att ta upp. 


Om verket
Detta verk skapade jag när jag inte visste hur jag med ord skulle förklara mitt mående men med hopp att målningen sa tillräckligt för att förstå känslan. 
Känslan av förvirring, förlust, ett mörker jag tror vi alla upplevt på ett eller annat sätt. Jag hoppas att målningen kan uppmärksamma hur vi påverkas av det mentala och kanske som stöd för andra som inte kan sätta ord på känslorna och kan se det genom målningen. Det är roligt att jag fått chansen att måla om den, för nu ser jag den med nya ögon. För mig är det en målning tydligt gjord av en yngre person som känner sig fast men vågar inte be om hjälp. En tydlig
känsla av förlust med kontrasterna mellan en gråskala och färgstarka kulörer.
En tydlig känsla av en relation som man kan läsa hur man vill. En vänskap, en romantik, ett syskon eller med sig själv.


Ni ser en film med presentation av verket med Johanna genom att klicka här.


Värd


Söderköpings konstvänner

H) Ragni Wåtz - Rådhustorget, batik

Om Ragni
Efter några år i Spanien var det dags att flytta hem.
Utan att veta vad batik var, började jag med konstformen 1975 och då med den traditionella knytbatiken, det vill säga ringar och stjärnor av alla de slag. Nog minns vi väl 70-talets batikgardiner och T-shirtar? Sedan gick jag på kurser och lärde mig bildbatik.
Efter över 40 år med pensel och vax tycker jag det är lika roligt.
Jag har ställt ut på olika platser i Sverige, mest i Östergötland, men även på Escandinavo i Madrid, Barcelona, Fuengirola samt Svenska kyrkan i New York.
Mina applikationer och bildbatik finns på Rocas Rojas och Svenska skolan i San Agustin, vårdcentralen Oasen i Lund samt på olika platser här i Söderköping.

Om verket

Intresset för min lilla stad Söderköping har varit min största inspirationskälla. De små husen och trånga gatorna i Söderköping är tacksamma att göra i bildbatik. 
Batikens mönstrade yta uppstår genom att först isolera de partier av tyget som inte ska färgas, vanligen med hett vax och sedan doppas arbetet i ett färgbad. Ska arbetet ha två färgbad eller flera, vaxar man över de partier som ska kvarstå i den första färgen innan nästa färgning utförs och så vidare.
Mitt verk Rådhustorget, är fotograferat och överfört på plastfolie. Platsen erbjuder många vackra vyer med historiska byggnader, Storån och Ramunderberget.


Ni ser en film med presentation av verket med Ragni genom att klicka här.


Värd

I) Ohla Söderlund - Passagerarbåten Lindön

Om Ohla
Jag heter Ohla Söderlund och är en utvandrad norrlänning, som har bott i Söderköping sedan 1982.
Jag har i mitt yrkesverksamma liv alltid jobbat med bild som art director, bild- och estetlärare, konstnär o.s.v. Är sedan ca tio år medlem i konstgruppen blandArt i Söderköping. Har min ateljé i Rådhuset.
Har varit med om flera utställningar både jurybedömda- och separatutställningar runt om i Sverige. Jag sysslar med olika uttrycksmedel, måleri, tryck och skulptur. Vill man få en uppfattning om min stil får man besöka blandArts hemsida blandart.com/konstnar/ohla-soderlund, instagram @ohlasoderlund eller Östgötakonstnärer ostgotakonst2020.se/user/ohlsod/


Om verket
Göta kanal byggdes i första halvan av 1800-talet för att vara en viktig del i dåtida transportled. Men tekniken sprang ifrån kanalen, och järnvägen tog över. 
Trots det fyller den i dag ett viktigt och pittoreskt inslag i Söderköpings stadsbild. Otaliga är de turister som fascinerat står och tittar på när båtarna slussar.


Ni ser en film med presentation av verket med Ohla genom att klicka här.


Värd

J) Paula Klinthäll - Fiskarna i havet

Om Paula Klinthäll

Jag heter Paula Klinthäll och bor i grannstaden Norrköping. Jag jobbar heltid som vaktmästare och försöker få tiden att räcka till bildskapande, så gott det går.

Jag har målat i hela mitt liv.


Om verket

När jag tänker på Söderköping tänker jag på fiskar.


Som liten var jag ofta i Sankt Anna skärgård och fiskade, badade och campade med min familj. Så jag tycker att ett skåp med fiskarna i havet är ett passande motiv för Sörping.
Sedan var det ju inte alltid det nappade och bara masken blev uppäten...
Jag är självlärd och har ställt ut i ABF-huset i Norrköping några gånger, i caféer, kyrkor och har även sålt några verk.


Ni ser en film med presentation av verket med Paula genom att klicka här.


Värd

K) Ann-Charlotte Gustafsson - Det innersta kabelkosmos

Om Ann-Charlotte

Jag heter Lotta Gustafsson, bor i Söderköping och jobbar som lärare på Söderköpings Waldorfskola. Vid ett tillfälle pratade vi i min klass om Ola Niklassons fina elskåp "Mushotellet".


Om verket 

Olas elskåp födde diskussioner om vad som egentligen finns i ett kabelskåp....många kablar och knappar...men fantasin tog över, kanske det t o m finns ett eget universum?


Sedan läste jag om tävlingen och började skissa lite utifrån barnens idé om planeter.


Ju mer jag ritade ju mer fantasi fick ta form.


Tanken är att alla ska få låta sin egen fantasi få fortsätta att spinna vidare på vad som gestaltas på mitt skåp.


Ni ser en film med presentation av verket med Lotta genom att klicka här.


Värd

L) Lovisa Lesse - UppfinnarJohanna

Om Lovisa

Jag heter Lovisa Lesse och är illustratör. Jag har bott i Söderköping i 13 år, ursprungligen är jag från Norrköping. Jag har illustrerat ett 80-tal böcker och även jobbat med tecknad film i flera svenska TV-produktioner.

Och nu kan jag även titulera mig elskåpskonstnär!

Om verket

UppfinnarJohanna ska bli världens bästa uppfinnare! 


Till sin hjälp har hon sina småbrorsor och största beundrare Sten och Stanley. 


Vill man inspireras av UppfinnarJohannas underbara skaparlust så finns hon både i bokform och som tecknade filmer på UR-Play och i en utställning på Arbetets museum i Norrköping.


Det har varit ett roligt och utmanande arbete och jag hoppas att UppfinnarJohanna får hälsa på många Söderköpingsbor som är ute och flanerar.

Vissa bitar är målade med täckande färg och andra bitar använder skåpets egna galvade yta som färg.


Ni ser en film med presentation av verket med Lovisa genom att klicka här.


Värd

M) Krister Kern - Sörping 2050

Om Krister

Jag är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg. Har jobbat på en rad teatrar runt om i Sverige bl.a. Ungscen/öst, Riksteatern, Dramaten, Folkteatern och Östgötateatern.


För film och tv har jag gjort ett 20-tal produktioner, bland annat Ettor och nollor i regi av Johan Renck, norska storfilmen Kongens nei, Oskyldigt dömd, Beck och Den blomstertid nu kommer (Crazy Pictures). Under 2019 filmade jag Rebecka Martinsson, Morden i Sandhamn, Irene Huss och långfilmen Knackningar.


Om verket

Jag är konstnär och jobbar oftast med akryl eller olja men även med tusch och teckning. Min idé består i att vitmåla ett skåp och sedan måla en stad på skåpet, något som jag ibland gör på plywoodskivor. 

Staden, som skulle kunna vara Söderköping i framtiden, är otroligt detaljrik på nära håll men ger också ett väldigt visuellt intryck på avstånd.


Min koppling till Söderköping är att jag älskar Sörping med dess pittoreska hus och mysiga stämning. Jag bor i Norrköping men försöker så fort jag får tid över att ta mig till Söderköping.


Ni ser en film med presentation av verket med Krister genom att klicka här.


Värd

N) Ohla Söderlund - Jitterbug

Om Ohla

Jag heter Ohla Söderlund och är en utvandrad norrlänning, som har bott i Söderköping sedan 1982.


Jag har i mitt yrkesverksamma liv alltid jobbat med bild som artdirector, bild och estetlärare, konstnär osv. 


Är sedan ca 10 år medlem i konstgruppen blandArt i Söderköping. Har min ateljé i Rådhuset. Har varit med om flera utställningar både jurybedömda och separatutställningar runt om i Sverige.


Jag sysslar med olika uttrycksmedel, måleri, tryck och skulptur. 


Vill man få en uppfattning om min stil får man besöka blandArts hemsida (https://blandart.com/konstnar/ohla-soderlund), Instagram (@ohlasoderlund) eller Östgötakonstnärer (ostgotakonst2020.se/user/ohlsod/)


Om verket

Jitterbug (dansglädje) föreställer ett dansglatt par belyst av strålkastare omgärdade av siluettåskådare.


Ni ser en film med presentation av verket med Ohla genom att klicka här.


Värd

O) Anna-Lena Rydberg - Morgonpromenad

Om Anna-Lena

Utbildningar: Handarbetets Vänners vävskola. Nyckelviksskolan, Konstfack Textil konst.


Utställningar: bl.a. Liljevalchs Vårsalong, Färgfabriken Stockholm, Galleri Remi Östersund, Galleri Hörnan Falun, Galleri Skådebanan Linköping, Hallwylska museet Stockholm, Södertälje konsthall, Tyresö konsthall.


Konstnärliga uppdrag: ett flertal konstnärliga utsmyckningar i Söderköpings kommun och Södertälje kommun.
Konst inköpt av bl.a. Norrköpings kommun, Falu kommun, Valdemarsviks kommun, Söderköpings kommun, Södertälje kommun, Linköpings kommun bl.a.

Arbetar som bildpedagog vid Söderköpings Kulturskola.


Hemsida: www.ostgotakonst.se


Om verket 

Mitt elskåpsmåleri är tillägnat Söderköpings alla hundar. Inspiration till motivet kommer från egna dagliga promenader med en mycket liten hund just här vid ån. Bilden är från början utförd som ett broderi på en rutig duk. Den kattliknande figuren dyker ofta upp i min bildvärld, fast jag är lite rädd för katter och dessutom allergisk. Jag har behållit rutmönstret och tillfört en del, såsom de svarta trädsiluetterna och den blekröda solen. En hund måste rastas även i november månad.
-Vem är det som går med vem? Det är en fråga jag som hundägare får ibland. Det är en tolkningsfråga berättar den här bilden.


Ni ser en film med presentation av verket med Anna-Lena genom att klicka här.


Värd

P) Jalil Rezaei - Hazaraflickor

Om Jalil

Jag kom till Sverige från Afghanistan 2015 och har varit intresserad av måleri sedan jag var 8 år gammal. När jag målar så använder jag mig i huvudsak av akvarell, olja, blyerts, kol eller akryl. Jag tycker om att måla ur min fantasi och gärna motiv som påverkar och berör. Mitt konstnärskap är ett sätt att uttrycka mina känslor på och få visa upp min talang. Jag har så många tankar, så jag försöker fånga dem på duken. Alla människor förstår konstens språk.


Jag har genomgått kurser hos en konstnär i Afghanistan och i Pakistan hos Hassan Ali Hatif. Annars har jag jobbat och finslipat mina tekniker på egen hand.

Jag har ställt ut på Stinsen, Nyströmska skolan, Galleri Rådhuset och under Kulturnatten i Norrköping.

Om verket

Detta är en möjlighet för mig att få synas och visa vem jag är. Jag har hittat en väg för hur jag ska utvecklas och detta är ett mål på vägen.

Det är flera svenskfödda konstnärer som är med, så det är roligt att få bidra med ett motiv som inte är typiskt svenskt. Med mitt motiv leker jag med friheten, med härliga färger och ett motiv från min kultur.

Mitt verk föreställer Hazaraflickor, Hazara är ett namn på en folkgrupp, samma grupp som jag tillhör. Det är en fantasibild med två flickor som fyller på sina vattenkrus vid en liten bäck och som nyligen tvättat kläder. Verket har gröna och höstliga färger. På bilden syns även hus av lera.

Verket är av det romantiska slaget. ”Flickor vid vatten” är typiskt förekommande i berättelser, där flickorna umgås i samband med arbete vid vattnet och killarna ser sina blivande partners på vägen till skolan. Kläderna är av typiskt slag och har speciell sömnad. Kläderna är lite längre och flickorna använder sjal, hänge i håret och en speciell väst.


Ni ser en film med presentation av verket med Jalil genom att klicka här.


Värd

Q) Ola Niklasson - Mouse Hotel

Om Ola

Jag jobbar som bild-och medialärare på Nyströmska Skolan (gymnasiet i Söderköping) och är en av konstnärerna i Söderköpingsgruppen blandArt. Jag är utbildad vid Konstfack och har studerat konstvetenskap vid Stockholms universitet. 2018 var jag med i Musikhjälpen och målade live i studion och 2019 deltog jag i Netflix stora Stranger things-utställning i Stockholm och Köpenhamn.

I mitt konstnärskap kombinerar jag den akademiska konstens måleriska tekniker med street artens lekfullhet och idérikedom. Jag är mest känd för mina ommålade loppistavlor. En återbrukskonst som tar tillvara det gamla, som får nytt liv med humor och populärkulturella inslag. Mer av min konst ser du på Instagram (@Ola_Art) och www.konst.se/olaart.


Om verket

Min tanke var redan från början att elskåpet skulle få en lokal anknytning.  Söderköping har haft sina faser och sin storhetstid. Ofta fokuserar man på stadens medeltida anor, då den var som mest betydelsefull. Jag valde att i stället lyfta fram sekelskiftet 1900. Då hade kanalen byggts och folk sökte sig från storstaden för att flanera och dricka brunn i det pittoreska Söderköping. Det var på den tiden som vårt vackra stadshotell byggdes i jugendstil.


Nu blir det en liten version av denna byggnad befolkad med möss i tidsenliga kläder. Huset målades först och under sommaren dök mus efter mus upp. 


Min önskan är att denna målning ska bli ett trevligt inslag i vår stadsbild och tilltala såväl gammal som ung.


Ni ser en film med presentation av verket med Ola genom att klicka här.

Värd