Konstrunda

Välkommen till Söderköpings Konstrunda!

Ett samarbete mellan: 

Bakgrund till projektet

Efter succén med ”Söderköpings konstpromenad”, där åtta elskåp dekorerades utmed Åpromenaden, från Garvaregården till Söderköpings Brunn, har det blivit en fortsättning. Den nya etappen innebär att konstpromenaden blivit till "Söderköpings konstrunda". Den fortsätter från Söderköpings Brunn, Skönbergagatan upp till Hagatorget, Storgatan tillbaka till Garvaregården vidare till Rådhustorget via Hamngatan upp till och längs med Kanalhamnen, ned vid Kanalgatan och Ågatan tillbaka mot Rådhustorget. Totalt är det 25 målade elskåp i centrala Söderköping.


Konstprojektet initierades av Söderköpings-Posten som därefter har samarbetat med E.ON och Söderköpings kommun. 
Inför etapp III inbjöd tidningen och samarbetspartners konstnärer och amatörer att inkomma med skissförslag. Mottagandet blev fantastiskt. Inte mindre än 30 lokala konstnärer eller med lokal anknytning visade intresse, några genom att inlämna flera skissförslag.
Därefter utsåg en jury bestående av de arrangerade företagen åtta förslag att komma till utförande. Alla konstnärer har erhållit ersättning för att förvandla skissförslag till utförda verk. 


Ta chansen att träffa konstnärerna digitalt på Söderköpings-Postens hemsida där de berättar om sig själva och verken: www.soderkopingsposten.se/konstrunda.html
QR-koder finns också monterade på elskåpen.


Alla konstnärer kan vittna om den stora uppskattning som söderköpingsbor och andra visat under projektets genomförande. Resultatet är mycket lyckat. Konstnärer och andra har visat ett stort engagemang. Verken är av hög klass och visar på en stor bredd. 
Tack till de värdar, företag och organisationer som finansierat etapperna.

Karta över placering av verk

Klicka på bilden för att öppna den i större format

Konstnärerna och deras verk

A) Noah Serander - Fiskar i Storån 

Om Noah
Jag är elva år och bor i Söderköping med min familj.
Jag går i klass 5D på Bergaskolan.
Jag har alltid älskat att måla och rita, både digitalt och fysiskt. Det blir blandade teckningar och målningar, ibland porträtt och ibland mer fantasifulla motiv.
2017 vann jag första pris för mitt verk ”Rymdkatt” som jag målade i en tävling arrangerad av Norrköpings konstmuseum.
Min första teckning sålde jag genom Tradera som sjuåring för 500 kr. Den föreställde Link, känd från Nintendos TV-spel.
På fritiden tycker jag om att dansa. Jag går och lär mig uppvisningsdans på Dansakademien i Norrköping.


Om verket

Jag har gjort en fantasifull målning digitalt på min iPad med ålfiskar. Målningen ger lokal anknytning till fiske i Storån (även om man inte längre får fiska ål där) och Söderköpings skärgård. Förlagan är gjord digitalt, men nu har jag målat den med oljebaserad färg.


Ni ser en film med presentation av verket med Noah genom att klicka här.


Värd

B) Ola Niklasson - Mouse Church

Om Ola
Jag jobbar som bild-och medialärare på Nyströmska Skolan (gymnasiet i Söderköping) och är en av konstnärerna i Söderköpingsgruppen blandArt.
Jag är utbildad vid Konstfack och har studerat konstvetenskap vid Stockholms universitet. Jag har bland annat målat live i Musikhjälpen, deltagit i Netflix stora Stranger things-utställning i Stockholm och Köpenhamn samt ställt ut på Liljevalchs vårsalong 2021.
I mitt konstnärskap kombinerar jag den akademiska konstens måleriska tekniker med street artens lekfullhet och idérikedom. Jag är under alias Ola_Art mest känd för mina ommålade loppistavlor, en återbrukskonst som tar tillvara det gamla, som får nytt liv med humor och populärkulturella inslag.


Om verket
Direkt efter att jag gjorde Söderköping Mouse Hotel (verk Q) så gjorde jag en skiss till det här verket.
Mushotellet lyfte fram en av Söderköpings glansperioder och en av vår stads vackra byggnader.
Det blev Stadshotellet och sekelskiftet 1900. I det här fallet så blir det i stället St Laurentii och medeltiden som är temat. Ny byggnad och ny tidsålder – samma musbefolkning.
Jag önskade själv att få göra just detta elskåp på Storgatan eftersom att jag då även kunde måla med själva klockstapeln. Man kan också stå en bit bort och se både den riktiga kyrkan och min målade Mouse Church samtidigt, precis som med Stadshotellet och lilla Mouse Hotel.


Ni ser en film med presentation av verket med Ola genom att klicka här.


Värd

Söderköping S:t Anna Församling

C) Paula Klinthäll - Roddbåt i stilla vatten

Om Paula
Jag heter Paula Klinthäll och jag var även med förra året och målade elskåpet ’Fiskarna i havet’ längst med ån. Det var så kul så jag ville gärna vara med igen.
Vilken respons!
Jag bor i grannstaden Norrköping. Jag jobbar heltid som vaktmästare och försöker få tiden att räcka till bildskapande så gott det går. Jag har målat i hela mitt liv.
Min koppling till Sörping är att jag som liten ofta var här och fiskade, campade och badade med min familj. Och så kommer min svärmor från Sankt Annas skärgård förstås.


Om verket
Mitt bidrag är en målning av en roddbåt vilket spinner vidare på mitt tidigare bidrag med fiskarna.
Jag tänkte att även denna skulle klä på ett elskåp i Söderköping med temat fiskar/vatten och skärgården, som man ju alltid längtar till... 
Jag är själv uppväxt med roddbåt då min mormor bodde på en ö där vi vistades flera veckor varje sommar.
Det var väldigt spännande för ett barn från stan.


Ni ser en film med presentation av verket med Paula genom att klicka här.


Värd

D) Maja Lindberg - Framtid okänd

Om Maja
Jag är 22 år, född och uppvuxen i Söderköping. Just nu studerar jag på universitetet och bor i Linköping. Så länge jag kan minnas har jag varit kreativ och på senare år har det många gånger varit min terapi. Ofta hamnar verken i någon bokhylla hemma men nu har det varit roligt att få dela med mig av det jag skapat.


Om verket
Mitt verk handlar om en nyfikenhet men samtidigt rädsla för vad framtiden har att bjuda på. Det gäller både min egen och vår gemensamma. Rymden känns främmande och okänd, det är väl lite så jag ser på framtiden även om den också är spännande. Sakta men säkert ska jag förhoppningsvis lyckas upptäcka vad den innebär.


Ni ser en film med presentation av verket med Maja genom att klicka här.


Värd

E) Hanna Kromnér - Månsken

Om Hanna
Jag är en tjej på snart 19 vårar. Just nu studerar jag på Nyströmska skolan och tar studenten i sommar.
När någon frågar vad jag vill jobba med i framtiden kan jag bara svara dem att jag vill bli utredare eller inredare,  möjligtvis även skådespelare. 
Några större planer än så har jag inte.
På fritiden ser jag gärna på film och serier, tecknar, målar och tränar.


Om verket
När jag tänker på månsken tänker jag ofta på när jag tillsammans med mina klubbkamrater i min orienteringsklubb, springer nattorientering. Ibland brukar vi stänga av pannlamporna för att se hur mörkt det faktiskt är mitt i skogen på natten. Ofta blir det kolsvart, men ibland tränger fullmånens starka ljus ner genom molnen och trädtopparna.


Ni ser en film med presentation av verket med Hanna genom att klicka här.


Värd

F) Gunilla Dahlgren - Söderköping, så nära paradiset man kan komma

Om Gunilla
Mitt namn är Gunilla Margareta Dahlgren. Jag är uppvuxen i Linköping under förra århundradet men bor numera i Söderköping. Jag är utbildad modetecknare på Anders Beckmans skola i Stockholm, men jag kom aldrig att syssla med mode. Det blev litet reklam, mycket familj och mycket frilanstecknande.
Min första bok Lilla Loffan och Tjocka Poffan, som handlade om två hundar i Linköping, kom ut 1970.
Första Fruntimmersboken kom inte förrän 1984, även om jag ritat figuren sedan 50-talet.
Efter det har jag varit ute mycket och kåserat. Det började med att någon sa; ”Kom och berätta om din bok!” Jag har snart pratat i varenda buske från Kiruna i norr till Höllviken i söder. Med tiden har mina kåserier kommit att handla om annat än böckerna. Att få skratta är viktigt.
Över huvud taget är det ju så med det jag skriver och tecknar att man kan känna igen sig och förhoppningsvis skratta åt förtretligheterna i livet i stället för att gräva ner sig i bekymmer.


Om verket
”Söderköping, så nära paradiset man kan komma”. Verket är utfört med akrylfärg, men på grund av min rörlighet så är det av praktiska skäl överfört på underlag av plast. 
Jag är förälskad i Söderköping och flyttade själv hit för två år sedan. Jag har tidigare bott på Vikbolandet i omgångar och då haft närhet till Söderköping. Det är lite som att bo på landet. Folk är rara och lätta att komma i kontakt med. Jag kan
rekommendera Söderköping till alla, det kan lilla fruntimret också.


Ni ser en film med presentation av verket med Gunilla genom att klicka här.


Värd

G) Förvirring, förlust, ett mörker

Om Johanna
Jag heter Johanna Carlsson och har växt upp i Söderköping. Jag är 21 år och under högstadiet studerade jag bild och form och skapade då detta verk när jag var med om en händelse som formade den jag är idag. Jag har länge målat för att ge mental hälsa mer uppmärksamhet. Något som många av oss lider av men många skäms för att ta upp. 


Om verket
Detta verk skapade jag när jag inte visste hur jag med ord skulle förklara mitt mående men med hopp att målningen sa tillräckligt för att förstå känslan. 
Känslan av förvirring, förlust, ett mörker jag tror vi alla upplevt på ett eller annat sätt. Jag hoppas att målningen kan uppmärksamma hur vi påverkas av det mentala och kanske som stöd för andra som inte kan sätta ord på känslorna och kan se det genom målningen. Det är roligt att jag fått chansen att måla om den, för nu ser jag den med nya ögon. För mig är det en målning tydligt gjord av en yngre person som känner sig fast men vågar inte be om hjälp. En tydlig
känsla av förlust med kontrasterna mellan en gråskala och färgstarka kulörer.
En tydlig känsla av en relation som man kan läsa hur man vill. En vänskap, en romantik, ett syskon eller med sig själv.


Ni ser en film med presentation av verket med Johanna genom att klicka här.


Värd


Söderköpings konstvänner

H) Ragni Wåtz - Rådhustorget, batik

Om Ragni
Efter några år i Spanien var det dags att flytta hem.
Utan att veta vad batik var, började jag med konstformen 1975 och då med den traditionella knytbatiken, det vill säga ringar och stjärnor av alla de slag. Nog minns vi väl 70-talets batikgardiner och T-shirtar? Sedan gick jag på kurser och lärde mig bildbatik.
Efter över 40 år med pensel och vax tycker jag det är lika roligt.
Jag har ställt ut på olika platser i Sverige, mest i Östergötland, men även på Escandinavo i Madrid, Barcelona, Fuengirola samt Svenska kyrkan i New York.
Mina applikationer och bildbatik finns på Rocas Rojas och Svenska skolan i San Agustin, vårdcentralen Oasen i Lund samt på olika platser här i Söderköping.

Om verket

Intresset för min lilla stad Söderköping har varit min största inspirationskälla. De små husen och trånga gatorna i Söderköping är tacksamma att göra i bildbatik. 
Batikens mönstrade yta uppstår genom att först isolera de partier av tyget som inte ska färgas, vanligen med hett vax och sedan doppas arbetet i ett färgbad. Ska arbetet ha två färgbad eller flera, vaxar man över de partier som ska kvarstå i den första färgen innan nästa färgning utförs och så vidare.
Mitt verk Rådhustorget, är fotograferat och överfört på plastfolie. Platsen erbjuder många vackra vyer med historiska byggnader, Storån och Ramunderberget.


Ni ser en film med presentation av verket med Ragni genom att klicka här.


Värd

I) Ohla Söderlund - Passagerarbåten Lindön

Om Ohla
Jag heter Ohla Söderlund och är en utvandrad norrlänning, som har bott i Söderköping sedan 1982.
Jag har i mitt yrkesverksamma liv alltid jobbat med bild som art director, bild- och estetlärare, konstnär o.s.v. Är sedan ca tio år medlem i konstgruppen blandArt i Söderköping. Har min ateljé i Rådhuset.
Har varit med om flera utställningar både jurybedömda- och separatutställningar runt om i Sverige. Jag sysslar med olika uttrycksmedel, måleri, tryck och skulptur. Vill man få en uppfattning om min stil får man besöka blandArts hemsida blandart.com/konstnar/ohla-soderlund, instagram @ohlasoderlund eller Östgötakonstnärer ostgotakonst2020.se/user/ohlsod/


Om verket
Göta kanal byggdes i första halvan av 1800-talet för att vara en viktig del i dåtida transportled. Men tekniken sprang ifrån kanalen, och järnvägen tog över. 
Trots det fyller den i dag ett viktigt och pittoreskt inslag i Söderköpings stadsbild. Otaliga är de turister som fascinerat står och tittar på när båtarna slussar.


Ni ser en film med presentation av verket med Ohla genom att klicka här.


Värd

J) Paula Klinthäll - Fiskarna i havet

Om Paula Klinthäll

Jag heter Paula Klinthäll och bor i grannstaden Norrköping. Jag jobbar heltid som vaktmästare och försöker få tiden att räcka till bildskapande, så gott det går.

Jag har målat i hela mitt liv.


Om verket

När jag tänker på Söderköping tänker jag på fiskar.


Som liten var jag ofta i Sankt Anna skärgård och fiskade, badade och campade med min familj. Så jag tycker att ett skåp med fiskarna i havet är ett passande motiv för Sörping.
Sedan var det ju inte alltid det nappade och bara masken blev uppäten...
Jag är självlärd och har ställt ut i ABF-huset i Norrköping några gånger, i caféer, kyrkor och har även sålt några verk.


Ni ser en film med presentation av verket med Paula genom att klicka här.


Värd

K) Ann-Charlotte Gustafsson - Det innersta kabelkosmos

Om Ann-Charlotte

Jag heter Lotta Gustafsson, bor i Söderköping och jobbar som lärare på Söderköpings Waldorfskola. Vid ett tillfälle pratade vi i min klass om Ola Niklassons fina elskåp "Mushotellet".


Om verket 

Olas elskåp födde diskussioner om vad som egentligen finns i ett kabelskåp....många kablar och knappar...men fantasin tog över, kanske det t o m finns ett eget universum?


Sedan läste jag om tävlingen och började skissa lite utifrån barnens idé om planeter.


Ju mer jag ritade ju mer fantasi fick ta form.


Tanken är att alla ska få låta sin egen fantasi få fortsätta att spinna vidare på vad som gestaltas på mitt skåp.


Ni ser en film med presentation av verket med Lotta genom att klicka här.


Värd

L) Lovisa Lesse - UppfinnarJohanna

Om Lovisa

Jag heter Lovisa Lesse och är illustratör. Jag har bott i Söderköping i 13 år, ursprungligen är jag från Norrköping. Jag har illustrerat ett 80-tal böcker och även jobbat med tecknad film i flera svenska TV-produktioner.

Och nu kan jag även titulera mig elskåpskonstnär!

Om verket

UppfinnarJohanna ska bli världens bästa uppfinnare! 


Till sin hjälp har hon sina småbrorsor och största beundrare Sten och Stanley. 


Vill man inspireras av UppfinnarJohannas underbara skaparlust så finns hon både i bokform och som tecknade filmer på UR-Play och i en utställning på Arbetets museum i Norrköping.


Det har varit ett roligt och utmanande arbete och jag hoppas att UppfinnarJohanna får hälsa på många Söderköpingsbor som är ute och flanerar.

Vissa bitar är målade med täckande färg och andra bitar använder skåpets egna galvade yta som färg.


Ni ser en film med presentation av verket med Lovisa genom att klicka här.


Värd

M) Krister Kern - Sörping 2050

Om Krister

Jag är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg. Har jobbat på en rad teatrar runt om i Sverige bl.a. Ungscen/öst, Riksteatern, Dramaten, Folkteatern och Östgötateatern.


För film och tv har jag gjort ett 20-tal produktioner, bland annat Ettor och nollor i regi av Johan Renck, norska storfilmen Kongens nei, Oskyldigt dömd, Beck och Den blomstertid nu kommer (Crazy Pictures). Under 2019 filmade jag Rebecka Martinsson, Morden i Sandhamn, Irene Huss och långfilmen Knackningar.


Om verket

Jag är konstnär och jobbar oftast med akryl eller olja men även med tusch och teckning. Min idé består i att vitmåla ett skåp och sedan måla en stad på skåpet, något som jag ibland gör på plywoodskivor. 

Staden, som skulle kunna vara Söderköping i framtiden, är otroligt detaljrik på nära håll men ger också ett väldigt visuellt intryck på avstånd.


Min koppling till Söderköping är att jag älskar Sörping med dess pittoreska hus och mysiga stämning. Jag bor i Norrköping men försöker så fort jag får tid över att ta mig till Söderköping.


Ni ser en film med presentation av verket med Krister genom att klicka här.


Värd

N) Ohla Söderlund - Jitterbug

Om Ohla

Jag heter Ohla Söderlund och är en utvandrad norrlänning, som har bott i Söderköping sedan 1982.


Jag har i mitt yrkesverksamma liv alltid jobbat med bild som artdirector, bild och estetlärare, konstnär osv. 


Är sedan ca 10 år medlem i konstgruppen blandArt i Söderköping. Har min ateljé i Rådhuset. Har varit med om flera utställningar både jurybedömda och separatutställningar runt om i Sverige.


Jag sysslar med olika uttrycksmedel, måleri, tryck och skulptur. 


Vill man få en uppfattning om min stil får man besöka blandArts hemsida (https://blandart.com/konstnar/ohla-soderlund), Instagram (@ohlasoderlund) eller Östgötakonstnärer (ostgotakonst2020.se/user/ohlsod/)


Om verket

Jitterbug (dansglädje) föreställer ett dansglatt par belyst av strålkastare omgärdade av siluettåskådare.


Ni ser en film med presentation av verket med Ohla genom att klicka här.


Värd

O) Anna-Lena Rydberg - Morgonpromenad

Om Anna-Lena

Utbildningar: Handarbetets Vänners vävskola. Nyckelviksskolan, Konstfack Textil konst.


Utställningar: bl.a. Liljevalchs Vårsalong, Färgfabriken Stockholm, Galleri Remi Östersund, Galleri Hörnan Falun, Galleri Skådebanan Linköping, Hallwylska museet Stockholm, Södertälje konsthall, Tyresö konsthall.


Konstnärliga uppdrag: ett flertal konstnärliga utsmyckningar i Söderköpings kommun och Södertälje kommun.
Konst inköpt av bl.a. Norrköpings kommun, Falu kommun, Valdemarsviks kommun, Söderköpings kommun, Södertälje kommun, Linköpings kommun bl.a.

Arbetar som bildpedagog vid Söderköpings Kulturskola.


Hemsida: www.ostgotakonst.se


Om verket 

Mitt elskåpsmåleri är tillägnat Söderköpings alla hundar. Inspiration till motivet kommer från egna dagliga promenader med en mycket liten hund just här vid ån. Bilden är från början utförd som ett broderi på en rutig duk. Den kattliknande figuren dyker ofta upp i min bildvärld, fast jag är lite rädd för katter och dessutom allergisk. Jag har behållit rutmönstret och tillfört en del, såsom de svarta trädsiluetterna och den blekröda solen. En hund måste rastas även i november månad.
-Vem är det som går med vem? Det är en fråga jag som hundägare får ibland. Det är en tolkningsfråga berättar den här bilden.


Ni ser en film med presentation av verket med Anna-Lena genom att klicka här.


Värd

P) Jalil Rezaei - Hazaraflickor

Om Jalil

Jag kom till Sverige från Afghanistan 2015 och har varit intresserad av måleri sedan jag var 8 år gammal. När jag målar så använder jag mig i huvudsak av akvarell, olja, blyerts, kol eller akryl. Jag tycker om att måla ur min fantasi och gärna motiv som påverkar och berör. Mitt konstnärskap är ett sätt att uttrycka mina känslor på och få visa upp min talang. Jag har så många tankar, så jag försöker fånga dem på duken. Alla människor förstår konstens språk.


Jag har genomgått kurser hos en konstnär i Afghanistan och i Pakistan hos Hassan Ali Hatif. Annars har jag jobbat och finslipat mina tekniker på egen hand.

Jag har ställt ut på Stinsen, Nyströmska skolan, Galleri Rådhuset och under Kulturnatten i Norrköping.

Om verket

Detta är en möjlighet för mig att få synas och visa vem jag är. Jag har hittat en väg för hur jag ska utvecklas och detta är ett mål på vägen.

Det är flera svenskfödda konstnärer som är med, så det är roligt att få bidra med ett motiv som inte är typiskt svenskt. Med mitt motiv leker jag med friheten, med härliga färger och ett motiv från min kultur.

Mitt verk föreställer Hazaraflickor, Hazara är ett namn på en folkgrupp, samma grupp som jag tillhör. Det är en fantasibild med två flickor som fyller på sina vattenkrus vid en liten bäck och som nyligen tvättat kläder. Verket har gröna och höstliga färger. På bilden syns även hus av lera.

Verket är av det romantiska slaget. ”Flickor vid vatten” är typiskt förekommande i berättelser, där flickorna umgås i samband med arbete vid vattnet och killarna ser sina blivande partners på vägen till skolan. Kläderna är av typiskt slag och har speciell sömnad. Kläderna är lite längre och flickorna använder sjal, hänge i håret och en speciell väst.


Ni ser en film med presentation av verket med Jalil genom att klicka här.


Värd

Q) Ola Niklasson - Mouse Hotel

Om Ola

Jag jobbar som bild-och medialärare på Nyströmska Skolan (gymnasiet i Söderköping) och är en av konstnärerna i Söderköpingsgruppen blandArt. Jag är utbildad vid Konstfack och har studerat konstvetenskap vid Stockholms universitet. 2018 var jag med i Musikhjälpen och målade live i studion och 2019 deltog jag i Netflix stora Stranger things-utställning i Stockholm och Köpenhamn.

I mitt konstnärskap kombinerar jag den akademiska konstens måleriska tekniker med street artens lekfullhet och idérikedom. Jag är mest känd för mina ommålade loppistavlor. En återbrukskonst som tar tillvara det gamla, som får nytt liv med humor och populärkulturella inslag. Mer av min konst ser du på Instagram (@Ola_Art) och www.konst.se/olaart.


Om verket

Min tanke var redan från början att elskåpet skulle få en lokal anknytning.  Söderköping har haft sina faser och sin storhetstid. Ofta fokuserar man på stadens medeltida anor, då den var som mest betydelsefull. Jag valde att i stället lyfta fram sekelskiftet 1900. Då hade kanalen byggts och folk sökte sig från storstaden för att flanera och dricka brunn i det pittoreska Söderköping. Det var på den tiden som vårt vackra stadshotell byggdes i jugendstil.


Nu blir det en liten version av denna byggnad befolkad med möss i tidsenliga kläder. Huset målades först och under sommaren dök mus efter mus upp. 


Min önskan är att denna målning ska bli ett trevligt inslag i vår stadsbild och tilltala såväl gammal som ung.


Ni ser en film med presentation av verket med Ola genom att klicka här.

Värd

R) Ola Niklasson - Barnens Söderköping

Om Ola

Jag jobbar som gymnasielärare i bild- och desig och är en av konstnärerna i Söderköpingsgruppen blandArt.
Jag är utbildad vid Konstfack och har studerat konstvetenskap vid Stockholms universitet. Jag har bland annat målat live i Musikhjälpen, deltagit i Netflix stora Stranger things-utställning i Stockholm och Köpenhamn samt ställt ut på Liljevalchs vårsalong 2021.
I mitt konstnärskap kombinerar jag den akademiska konstens måleriska tekniker med street artens lekfullhet och idérikedom. Jag är under alias Ola_Art mest känd för mina ommålade loppistavlor, en återbrukskonst som tar tillvara det gamla, som får nytt liv med humor och populärkulturella inslag.


Om verket

När jag fick möjlighet att skissa ett tredje elskåpspar,
så ville jag att de skulle hänga ihop med de tidigare skåpen som jag gjort. Även denna gång blev det två av Söderköpings byggnader i miniformat, befolkade av möss.
Temat här blev barnens Söderköping. Lite sagor och lite glass. Väldigt passande i den här lilla sagostaden.
Silobyggnaden fick bli tornet till en Rapunzelmus och en prinsmus och en glassätande mus sitter på trappan till Blomqvistska huset (som också elskåpen står framför).
Om man står mitt på Rådhustorget kan man se båda byggnaderna samtidigt som man ser elskåpsminiatyrerna.


Ni ser en film med presentation av verket med Ola genom att klicka här.


Värd

S) Nina Mårdfeldt - Trygghet ger frihet

Om Nina

Jag heter Nina Mårdfelt och bor i Söderköping sedan 2007. Jag har målat och tecknat större delen av mitt liv. I drygt tio år har jag fokuserat på att måla med akryl.
Jag har dragit igång och ”håller ihop” Söderköpingsmålarna.
Vi är ett gäng glada amatörer som har träffats och målat två gånger i veckan sedan 2012. Läs gärna merpå vår hemsida www.soderkopingsmalarna.art
Färger jag gärna använder är gul ockra, röd ockra, paynes gray, titanvitt samt bränd umbra.


Om verket

Jag har målat ett elskåp på temat ”Uppskatta varje dag”.
Nyheterna överöser oss med elände som händer i vårt land eller i världen; krig i Ukraina, stigande priser på mat/diesel/el, covid-19, klimatkris, främlingsfientlighet, översvämningar, galna presidenter… Listan kan göras lång. Därför tänker jag att man behöver påminnas om det fina i vardagen, de små glädjeämnena som aldrig hamnar på någon löpsedel. 
Jag målar gärna människor i en situation där de känner glädje, lugn, kärlek eller lycka. För att understryka att de inte poserar, med ett påklistrat leende, tycker jag om att måla dem bakifrån eller från sidan. Personerna är uppslukade i situationen, helt omedvetna om att de ”fångas på bild”. Jag försöker förmedla en inombords känsla av att uppskatta och glädjas i situationen.


Ni ser en film med presentation av verket med Nina genom att klicka här.


Värd

T) Hans Högberg - Söderköping i våra hjärtan

Om Hans

Hans är Söderköpingskonstnären som bodde och verkade hela sitt liv i Söderköping. Uppvuxen på Högbergska Gården (senare benämnd Djurbergs Gård), där han sedan bedrev handel. Gården ligger mellan G:a Skolgatan och Storgatan. Senare ägare och boende i huset Kastenhof. Sista åren boende i lägenhet i korsningen Nybrogatan/Skönbergagatan.
Efter att Hans sålde Handelsgården blev måleriet hans huvudsakliga sysselsättning. Även om målningarna tog lång tid att utföra p.g.a. detaljrikedomen är antalet utförda verk stort.
Många hem i Söderköping och annorstädes pryds med Hans målningar.
På bilden ses Hans Högberg 1986 överlämna en gåva till Söderköping i samband med stadens 800-års jubileum, en tavla föreställande det gamla Rådhuset. 
Mottagare är kommunfullmäktiges dåvarande ordförande Anders Senestad.


Om verket

Hans målade uteslutande med olja på pannå. Uttrycket är ofta detaljrikt med motiv från Söderköpings stadskärna och skärgården. Ofta historiska målningar. Måleri med stilleben förekommer också.
I de historiska motiven händer att då levande människor, ibland släkt, syns tillsammans med historiska personer.
Elskåpen föreställer Söderköpings skyddshelgon S:t Ragnhild, miljö från Forsemanska gården samt det gamla Rådhuset.


Ni ser en film med presentation av verket med Hans son Kaj genom att klicka här.


Värd

U) Hanne Svensson - En vanlig sommardag i Kanalhamnen

Om Hanne

Mina tavlor behöver inga manualer, de är målade med ”hjärta och själ, sommar och glädje”. Jag är autodidakt förutom en grundkurs på en termin hos Carl Delfen där jag lärde mig hantera olja efter flera år med akvarell från S:t Anna och Gryts skärgård, som också visats på magasinet.
Utställningar i södra Sverige, Gotland, Stockholm och på konstföreningar.
Förutom Galleri kanalmagasinet och ”G:a gymnastiken” har jag ställt ut på Galleri Ramunder och Galleri Rådhuset i Söderköping. 
Representerad i konstlexikonet Svenska konstnärer.
Mina vykort med olika motiv har sålts på Turistbyrån i Söderköping, på Kanalbåtiquen (Farmors café ) och finns på Galleri Hassel.


Om verket

Det här är en bild på en tavla föreställande kanalen vid Kanalmagasinet där jag visat mina tavlor i utställningar åren 1990-96, 2000 och 2010-2013. 
Bilden är tagen från ett vykort, tavlan (storlek 80x100)köptes av en söderköpingsbo. Mina tavlor hänger i många hem i Söderköping, liksom i hela världen. Många turister har kommit både land- och vattenvägar för att besöka Söderköping och kanalmagasinet.
På vykortet ses den ursprungliga serveringen. En av de stora båtarna passerar förbi och i bakgrunden ser man lusthuset på Ramunderberget.


Ni ser en film med presentation av verket med Hanne genom att klicka här.


Värd

V) Susanne Carlsson - Andens paradis vid vattenbrynet

Om Susanne

Mitt liv har kantats av kreativitet och jag började måla så fort jag kunde greppa en pensel.
Jag målar i akryl, olja och akvarell. Ibland blir det en och annan skulptur också. Min inspiration hämtar jag ofta från naturen, djur och möten med människor.


Utbildningar 
Glasutbildning vid Rejmyre Glasbruk
Konstskola med skulptur som inriktning
Dekorationsmåleri, Palm Fine Arts
Grafisk formgivning


Om verket

Inspirationen till mitt bidrag är baserat på en sann historia. Ett par bekanta till mig berättade om en and som höll till i Söderköping. Anden var skadad i ett ben och hade svårt att gå. Mina bekanta var mycket engagerade i den här anden och såg till att han fick mat. Motivet visar på hur anden, som för övrigt kallas för Halten, sitter och vilar sitt ben vid vattenbrynet.
Placeringen passar utmärkt med närheten till vattnet vid vackra Göta Kanal.


Ni ser en film med presentation av verket med Susanne genom att klicka här.


Värd

W) Charlie Rosales Sandqvist - Mira och Malek på deckaräventyr i Söderköping

Om Charlie

Mitt namn är Charlie Rosales Sandqvist och jag är illustratör och konstnär. Jag är bosatt i Norrköping och har bott här i mer eller mindre hela mitt liv.
År 2016 började jag och Gabriella Nilsson Ringqvist en bokserie som heter ”M-Deckarna” som handlar om två unga detektiver som löser gåtor i Söderköping. Det finns sammanlagt tre böcker och jag har gjort illustrationerna till alla tre böckerna.


Om verket

När den här tävlingen dök upp ville jag självklart skicka in ett bidrag med Mira och Malek, som är huvudpersonerna i M-Deckarna! Som bakgrund har jag valt färgglada trähus, som jag själv förknippar med Söderköping. Ett av husen i bakgrunden ska föreställa Söderköpings Bokhandel och sen har jag valt att ha Ramunderberget i mitten av bilden med all sin skog!


Ni ser en film med presentation av verket med Charlie genom att klicka här.


Värd

X) Anne-Charlotte Gustafsson - För länge, länge sedan fanns ett troll, högt uppe på berget

Om Anne-Charlotte

Jag heter Lotta Gustafsson, bor i Söderköping och jobbar som lärare på Söderköpings Waldorfskola.


Om verket

Eftersom jag är lärare och jobbar med små barn så berör man barns fantasivärld ofta bland drakar och troll. Och myterna om Ramundertrollet bjuder ju genast in till den världen, som utspelade sig för länge, länge sedan högt uppe på ett berg. Går man på Ramunderberget i skogen en sommarkväll när det börjar skymma, kan man förstå hur man förr kunde se
troll och sagoväsen lite var stans. Hur fantasin kunde rusa iväg och locka till sagor och berättelser.


Ni ser en film med presentation av verket med Anne-Charlotte genom att klicka här.


Värd

Y) Martin Wallberg - En fiskgjuse svävar över S:t Annas skärgård

Om Martin

Jag kommer ifrån Söderköping. Jag har nästan alltid bott här i kommunen, förutom de år då jag studerade till byggnadsantikvarie i Visby och Järvsö.
Uppvuxen på bondgård strax utanför staden och bor nu ute i Sankt Anna skärgård, där jag också arbetar som fastighetsskötare.
Jag började fotografera på ”riktigt” kring 2004. Jag fotograferar först och främst fåglar i alla former och miljöer.


Om verket

Ute vid sommarstället finns ett fiskgjusebo som jag ofta besöker för att se hur häckningen går. Det har funnits där i många år. Ofta kommer någon, oftast hanen och kollar läget och när den ser att man inte utgör något hot mot bo och ungar drar den vidare.


Ni ser en film med presentation av verket med Martin genom att klicka här.


Värd

Z) Mats Carlsson - Söderköping i tiden


Om Mats

Jag fick i uppdrag av bostadsbolaget Westerbergs fastigheter att utföra en konstnärlig utsmyckning av den tidigare grå och tråkiga ytan vid korsningen Storgatan/Västra Hagagatan.

Jag har arbetat som konstnär i trettio års tid med bland annat dekormålning med ådringar och marmoreringar på herrgårdar, i trappuppgångar och offentliga byggnader. Jag har även lärt ut inom konstformen i trettio år.


Om verket

På verket kan man ta del av skickligt målade illustrationer och viktiga årtal för Söderköpings historia. Det första årtalet är 1250 då drottning Katarina Sunesdotter testamenterade Söderköping till sin syster Benedicta.


När det sista årtalet ska inträffa vet man ännu inte - det avspeglar nämligen lite skämtsamt färdigställandet av E22, förbifart Söderköping.


Målningen påbörjades i mitten av augusti 2022 och blev färdig en vecka in i september. Det sista som målades blev bilden på akvedukten. Många förbipasserande har varit nyfikna under arbetets gång. De har ställt frågor och beundrat det blivande verket. Inte minst alla nyfikna turister som samtidigt fått sig en historielektion.


Berättare

Barbro Mellqvist 


Urval av historiska årtal och konsult till konstnär

Ola Lönnqvist


Ni ser en film med presentation av verket med berättare Barbro genom att klicka här. 


Värd