Niklas träningsblogg inför HävoGräv Vikbovändan

Niklas Hellsing tillsammans med arrangörerna Frida Södermark (t.v.) och Elmina Saksi.


Niklas träningsblogg inför Häv&Gräv Vikbovändan

Möt årets ambassadör till Häv&Gräv Vikbovändan.

Varje år får en löpare/cyklist möjligheten till att bli vändans ambassadör. I detta ingår bland annat möjligheten att skriva träningsblogg inför vändan. Årets ambassadör är Niklas Hellsing från Krokek, Norrköping.


Andra inlägget 21/5 - 81 dagar kvar till Häv&Gräv Vikbovändan


Att orka träna

Den stora utmaningen när man har ett väldigt varierat arbete med olika tider och platser, är att orka ta sig ut och träna. Även när man arbetat i tolv timmar. Att kanske gå en rask promenad även om man är på resande fot.
Normalt så arbetar jag mellan åtta till tio timmar med tio minuters lunch och då är det lättare med motivationen. Det kan vara bra att lägga ut ett inlägg eller två på sociala medier så man får lite pepp och sätter lite press på sig själv att kämpa. Jag laddar upp med resorb och dextrosol. Sen får man såklart börja lite lugnt så man inte får hjärtattack och så att kroppen håller.
Ser man bara till sträckorna så är det ju inte så märkvärdigt. Men som sagt, jag har bara kört rehab övningar i två-tre år, så man kan säga att jag startar från noll.


Här är min dagbok sedan vi höres senast:
7/5 – jobb i Borås. Promenad i stadens centrum, en ganska vacker stad med varierande byggnader från olika tidsepoker och ån Viskan som rinner genom staden.


8/5 – jobb i Borås med produktion i en fabrik.

9/5 – hemma igen. Grått och tråkigt väder. Tog det lugnt och pysslade lite hemma.


10/5 – cykling 1 mil. Körde en kort slinga som jag brukade köra när jag var lite mer tränad. Det gick nästan tre gånger så sakta som när jag var tränad. Väldigt tungt.


11/5 – reggaefestival i Skärblacka. Mycket trevligt och bra. Jag kan rekommendera festivalen för er som inte besökt denna.


12/5 – var och såg Stockholms stolthet spöa Elfsborg. Åt innan på Koh Phangang på söder. Kul inredning och ganska bra käk.


13/5 – snabb promenad på åtta km.


14/5 – arbetade tolv timmar och blev lat. Fixade en god middag med grillad laxsida och färskpotatis samt en

sojaemulsion..


15/5 – arbetade elva timmar och tog mig i kragen och cyklade 1,3 mil. Den här gången kändes det mycket bättre. Rent av kul!


16/5 – arbetade 15 timmar. Lunch, nätverkslunch, matlagningsaktivitet men noll träning. Blev en typisk kockmiddag, 21:30. ”Sharing” ätandes direkt från plåten.


17/5 – fredag! Ikväll blir bara chill och grill!

Ett tips för cyklingen. Jag fick väldigt ont i bröstryggen och axlarna när jag började cykla. Jag funderade mycket kring vad det kunde bero på. Kapade till slut styret i båda ändar så det blev lite smalare och vips så fick jag ingen smärta alls! Sen blir det ju smidigare i skogen också. Så det kan vara ett tips om ni får ont i axlar och rygg när ni cyklar. Men ont i rumpan vete jag inte hur man blir av med, haha.Första inlägget 7/5 - 95 dagar kvar till Häv&Gräv Vikbovändan


Niklas med kollegor efter tillagningen av maten till Nobelmiddagen. Foto: Privat


Grattis till ambassadörskapet Niklas. Ge oss en presentation av dig själv?
- Tack! Ja de flesta känner mig i och med mitt yrke som kock. Jag började arbeta i kök blott 15 år gammal och har kört på sedan dess. Jag har vunnit Östgötakocken två gånger, Årets Sörmlandskock, är diplomerad av Hagdahls akademin, erhållit Polhammar Stipendiet, varit radiokock, lagat Nobelmiddagen åtta gånger, är utbildad sommelier, med mera. Jag har även varit en av de som drivit Gryts Varv Hotell & Konferens i tio år samt Wreta Gestgifveri i fem år.
Nu är jag delägare och anställd i Simsufoods där vi i huvudsak gör vegetariska produkter, beredskapsmat: ”foodtech”.
Vidare är jag anställd och ansvarig för lunchrestaurangen på Rejmes i Norrköping.
Jag har ett eget bolag ”Köket Hellsing” med konsulting, matlagningsaktiviteter och catering.


Min familj består av min fru Malin Hellsing, våra två barn Wilma 17 år, Casper 15 år och så har vi katten Yoda.

På min fritid umgås jag gärna med min familj och vänner. Mycket tid går åt för hemmet, båt, sjöbod och utöver det barnens intressen med hockey, moppe, A-traktor med mera tas omhand.

Självklart är mat och dryck en stor del av intresset. När jag får tid över ägnar jag mig gärna åt jakt då det är avkopplande. Ibland måste man fokusera 100% om man smyger på något djur men sitter man på pass så kan man chilla lite, vara kreativ och fundera på vad man ska laga av viltet som fälls.


När det gäller träning så gör jag det för att må bra, hålla mig i form och för att det är roligt. Mat och dryck är som sagt en passion och ett intresse och min filosofi är att man kan äta gott om man håller igång och tränar. Man ska inte behöva känna en press kring vad man äter eller inte äter, då tar det för mycket tid och energi.
Däremot tycker jag att man ska tänka klimatsmart och hålla sig borta från massa tillsatser och laga sin mat. Laga mat är avkopplande och stimulerande, en aktivitet som man gärna gör tillsammans. Det sätter igång sinnena med härliga dofter och smaker.


Bloggen kommer handla om att komma igång igen, att försöka hitta tid att träna, bita ihop och kämpa. Jag har haft lite motigt ett par år med operationer och rehab då jag opererat höger knä två gånger, vänster axel, brock samt att jag slog höger axel ur led ganska kraftigt. Bara det sistnämnda resulterade i sju månaders rehab. Så vi får väl se om kroppen håller.


Jag kommer att cykla under Häv&Gräv Vikbovändan. Jag är verkligen inget cykelproffs men jag ska försöka ge några tips för de som är nybörjare.


För den som önskar följa mig privat så kan man göra det på Facebook och Instagram.


Niklas lagar mat på slottet. Foto: Privat


Har du deltagit i Häv&Gräv Vikbovändan tidigare?
- Nej det blir första gången men det ser jag fram emot.


Berätta om dina förväntningar?
- Vara tillräckligt tränad så att jag hinner njuta av omgivningarna, byggnader, landskapet.


Vilket väder önskar du den tionde augusti?
- Egentligen dåligt väder, då jag presterar bättre i motgång… Nej men vi hoppas väl på sådär lagom väder, uppehåll men inte för varmt.


Vad är det längsta du cyklat tidigare?
- Cykelvasan om 96km, har även kört ett par lopp i Långloppscupen. De var något kortare men betydligt hårdare. Hade dock ingen rolig Vasa, mitt knä gick sönder efter en mil och sen var det sämsta vädret som de haft: regn som resulterade i lervälling. Men jag krigade mig hela vägen i mål!